facebook pixel Sa koliko godina se postaje game developer | Gaming Akademija

Sa koliko godina se postaje game developer?

September 6, 2021
Gaming Academy

Ako gejming tako brzo raste i postaje sve ozbiljniji, otvara se pitanje, ko sve može biti na njegovoj produkcijskoj strani i sa koliko godina se postaje game developer? Bacimo prvo pogled na tehničku stranu.

Vreme kada su video igre smatrane samo igračkama za decu je davno prošlo. Industrija video igara je sve veća i ozbiljnija, orzanizuje milionske e-sports turnire, otvara multinacionalne kompanije i mami budžete kojima i holivud zavidi.

sa koliko godina se postaje game developer

Šta mi je potrebno da bih mogao da napravim video igru?

Nekada su za uspešan razvoj igara bile potrebne posebne mašine i ketridži, licence i odobrenja kompanija poput onih kakve su Nintendo i Sony i pregršt tehničkog znanja. Možda zato deluje čudno to što nam je danas za ovo potrebno samo par stvari, PC, par lako dostupnih programa i internet konekcija.

Ova dostupnost alata za razvoj igara, kao i programi za razvoje koje je lako shvatiti poput Unity engine-a doveli su do toga da internet članci svedoče rekordno mladim game developerima od kojh neki imaju i 5 do 7 godina.

Napraviti komercijalno uspešnu igru, ipak, zahteva više od zanimljivog gejmpleja. Ekonomski i marketinški delovi produkcije video igara mogu biti kočnica mladima koji dele snove sa velikanima gaming industrije. Mada ova strana može podići godišnju granicu i tu vidimo veliki pomak. Sve je više kurseva, tutorijala i informacija koje mladima mogu približiti svet ponude i potražnje. Pa tako osim inženjerske i umetničke strane kroz gejm development oni razvijaju i onu poslovnu stranu.

Šta ako baš želim da budem deo velikih i jakih timova?

Sve do sada napisano odnosi se na samostalni “Indie” razvoj igara, a šta ako baš želim da budem deo velikih i jakih timova, onih koje prave igre čiji se turniri emituju širom sveta na najpopularnijim sportskim kanalima?

I tu ti se smeši svetla budućnost, jedna od najprimamljivijih tačaka ove industije je sloboda koju ona daje. Mada su mnoga studija napravila džinovske igre koje broje milione igrača, njihove timove često čine jako mladi ljudi na samom početku karijere. Još davne 1984. koja je bila znatno konzervativnija, najmlađi član DMA studia poznatog po Grand Theft Auto serijalu imao je samo 14 godina.

Sada bi stvar trebalo da je jasnija, game developer postaješ sa onoliko godina sa koliko odlučiš da napraviš svoju prvu igru. Ako želiš da postaneš deo rastuće gaming industrije i imaš bar 13 godina, imaš idealnu priliku da se prijaviš na Gejming Akademiju gde češ naučiti da razvijaš video igre i steći veštine potrebne za gaming i mnoge druge industrije.